Fuerteventura

ФУЕРТЕВЕНТУРА - КАНАРСКИ ОСТРОВИ
Фуертевентура е един от седемте острова на архипелага Канарски острови. Най-дългия и най слабо населения. Отличава се с прекрасни пустинни гледки, страхотни високи вулкани и невероятни ветровити плажове. Целогодишно средната температура на въздуха е около 24С°.


Океана е леко хладен, но и с най-добрите вълни, които някога съм виждал. Дълъг неопрен 2/3мм или къс ако няма да се "къпете" много.

В северната част на острова (the North shore). Около прекрасното градче Коралехо (Corralejo) се намират вълните.
Най популярните спотове са:
-Photo Gallery. Страхотни вълни които се движат сайд-оншор успоредно на крайбрежната алея на Коралехо. Съвсем близо до брега. Идеална за снимки. За жалост, рядко влиза вятър и там карат основно хавайка. Подходящ е за експерти, които познават теченията и подводните скали на спота. Кара се само при висока вода.
-Flag Beach. Mного дълъг пясъчен плаж. Намира се източно от Коралехо. Непосредствено до градчето. Има и гладко и вълни. Подходящ е за уиндсърф, кайт, хавайка. Има Кайт център и Уиндсърф център от които можете да наемете екипировка. Има водно спасяване. Вятъра най-често е сайдшор. Паркира се доста далече от водата и мъкненето на оборудване е нечовешко, освен ако не сте с кайт или хавайка.
- Glass beach. Намира се на 3.5 км от Flag Beach и на 5 км на Юг от Коралехо. Има малки, много приятни вълнички. Камъни тук там по дъното. Вятъра най-често е сайд шор, рядко сайд он. По-близо се паркира до водата от Флаг бийч.
- Rocky Point. Намира се точно в центъра на залива на Коралехо. Името му го описва най-точно. Доста Rocky. Много хубава и дълга вълна. Силно течение. Сайд оншор обикновенно.
- Majanichio . Механичо е рибарско селце. се намора на няколко километра западно от Коралехо по отвратителен черен път. Може да се стигне и по-културно, ако минете през Лахарес (Lajares) Най-добрия според мен Уейвспот. Сайд шор от дясно. Скалисто, но сравнително безопасно. Около мястото където се образуват вълните е абсолютно гладко. Влизате съвсем спокойно и карате на вътре като се приближавате към вълните постепенно с малко качване. Когато  влезнете в зоната на образуване на вълните и видите че идва подходяша вълна, обръщате и я райдите почти до брега, където правите джайбче и пак по гладкото влизате на вътре. Няма от къде да се наеме оборудване на този спот.
- El Cotillo. Малко по-на юг. Нечовешки вълни. Нямам представа как се влиза и как се излиза. Изглежда ми невъзможно, но протата карат там. Много рядко духа силно на този спот. Обикновенно се кара с 5.5-6.0, но въпреки това е най-известният уейв спот на острова
- Punta Blanco. Пунта Бланко между Ел Котило и Механичо. Също хубав спот, но ми се стори доста опасен. Остри вулканични скали и сериозен прибой. Ама хората си карат и там

В Южната част на острова, на около 160км от Coralejo, се намира Sotavento. Превежда се южен вентилатор. Гладко, офшор, малко поривисто. Там може да се наема екипировка.


Там се провежда и кръг от световната купа


На Фуерте, лятото духа вятър, зимата има вълни. За да хванете и от двете, най-добре е да отидете март-април. За да е по-сигурно, че ще покарате, планувайте поне две седмици престой.
Най-лесният и евтин начин да стигнете до Фуертевентура е самолет. Ние използвахме България ер от София до Мадрид и Изи джет от Мадрид до острова. При добро планиране го докарахме 260€ на човек с оборудването в двете посоки, но с преспиване в Мадрид при връщането.
Там трябва да наемете кола. Такси от летището до Коралехо е 40€. Ние наехме кола за 10€ на ден, но от местна компания. Повечето международни фирми за рентакар там, не предлагат багажници на покрива. Ако търсите кола, проверете :http://www.canary-travel.com/GuiaEmpresas/Fuerteventura/CarRentals2-in.html , но се уверете, че ще има багажник на покрива, ако ходите със собствена екипировка.Спане:
Ако ходите в южната част, на Сотавенто единствения вариант е хотел.
Ако смятате да отидете на север в Коралехо, можете да си наемете къща. Има много сайтове които предлагат къщи там. http://vilarentals.com/ ,  http://www.ownerdirect.com/
Колкото повече хора сте, толкова по-малко ще струва къщата на човек. Ние наехме, огромна къща, на брега на океана с басейн с океанска вода, 4 спални, 2 бани, кухня, голям хол, трапезария и сумати тераси и барбекю за 100ина евро/ден. В супермаркетите е много евтино. Като си готвиш излиза без пари. Примерно, 1кг ципура - 6€/кг, Гауда 6€, бира в кутийка 0,16€!!!
В ресторантите е скъпичко, но имаше един китайски, в който за 8€/човек получаваш шведска маса с над 120 ястия, голяма част от които морски. Подариха ни кана вино и за финал по едно апетайзърче.
ОБОРУДВАНЕ:
На всички спотове, освен Сотавенто и Флаг Бийч , не може да се наема екипировка.
Ако ще носите собствена, Ви препоръчвам 85-90л дъска и 2 платна - 4.7 и 5.4 или близки до тях.
Witchcraft са направили Тест център, където може да се наеме екипировка и кола с багажник. Срещу 20€/ден, предлагат и сърф трипчета, което е добра оферта, защото те знаят най-добре кога кой спот работи http://www.witchcraft.nu/testcenter.php
Кайтове 8-9 и 12-13 ще са ОК.
Хавайка може да се наеме за 8-10€/ден в 50ината сърф магазинчета в Коралехо.

Колела и мотопедчета също има, както и организирани трипчета с ATV-та през пустинята. Може да се пояздят  камили или коне.