CAPE TOWN

Кейп Таун - ЮАР

Прекрасен град. По цялото му крайбрежие са един до друг страхотни спотове. Вълни до където ти стига погледа.
Сезона е между декември и април. Тогава там е лято. Климата е прекрасен. Няма нетърпими жеги, защото океана действа като климатик. Поради студеното около бреговете на Африка, южно-атлантическо течение. Температурата на водата е между 8 и 12С°. Звучи адски студено, но при температура на въздуха 30С° не се усеща толкова. С 3-4 мм неопрен се чувстваш перфектно.
В ЮАР е невероятно евтино. Кола под наем е между 8 и 20€ на ден. 


Хапване в "Ocean Basket" - плато с морски деликатеси + бира е 12лв.


Разумния минимум за престой там е не по малко от 3-4 седмици. За целта е добре да се наеме къща или апартамент. Хубава къща с басейн е около 50€ на ден. Кварталите които са близо до спотовете и са най-удобни се казват "Table View" и "Big Bay".
Най-разумно е да тръгнете на там с една тениска и къси гащи, с които да смените зимните си дрехи на летището. Всичко друго което Ви е необходимо ще си купите от там. Включително и сак за багажа. Знам че няма да ме разберете, но наистина е неприлично евтино. 
 Добре е да си носите оборудване. В Кейп Таун може да се наеме от един магазин, но е скъпо и неудобно.  


Вълните
Ако някой се вдигне да ходи до там, предполагам, ще е заради вълните. Има едно езеро, обрасло с тръстика, което е частно и разни идиоти си плащат, за да карат там на гладко.
Всичко  останало,  по брега на океана са спотове с вълни.  Най-често  между 1 и 3 метра високи. Прекрасни подредени океански  вълни  на интервал от 10-12 секунди и пясъчно дъно. Съвършенно е.Местните имат по една дъска 74-85л и по две платна 4.2 и 4.7.  Доста е поривисто. Силни дълги пориви, а между тях нищо. Успешното влизане зависи от умението да уцелиш няколко фактора.  Това е момента когато мине последната голяма вълна. Тогава имаш 30ина секунди с няколко по-малки вълнички и отлив. Силно течение, причинено от изтичането на водата донесена от големите вълни обратно в океана. За да тръгнеш обаче, ти трябва и порив. Кофти момент е когато влизаш да ти спре вятъра. Срещу теб идват вълните а без тяга, нямаш никакъв шанс. При 3 метра вълна съм имал до 6 опита преди да успея да влезна. Но успееш ли. Кефа е огромен.

Кайт Бийч
Това е страхотен спот, разположен на крайбрежната алея на Тейбъл Вю. Забранено е карането на уинд сърф там. Можете да засечете  тийм райдъри на всички големи марки.

Акули
Пак няма да ми повярвате, но въпреки, че Кейп Таун се води за световната столица на акулите, те не са проблем. Не ги мислете. Не нападат хора. Особено уинд и кайт сърфисти. 

На акулата са и нужни около 3 минути за да реши че ще те яде. Обикаля, проучва и чак след като е сигурна, че точно ти си нейната храна, напада. А ти не си нейната храна, пък и няма какво да правиш цели три минути във водата (много е студена). Като паднеш, правиш воден старт и продължаваш. Не се киснеш толкова време.
Има много неща за правене в редките дни когато не духа. 
Кейп Таун е много красив град. Разходете се до Water Point (пристанището).  Вижте аквариума Разходете се до Кейп Поинт. Нос "Добра Надежда". На около 160 км от града, по много живописен път. Това е най-южната точка на Африка. Мястото от което можете да видите едновременно два океана. Атлантически и Индийски.По пътя има прекрасен резерват за пингвини.
Престъпност. 

В ЮАР престъпноста е висока. В Кейп Таун обаче, нещата са ОК. По страшно е на север, в Йоханесбург и Претория. В Кейп Таун, се чувствах по-сигурен, отколкото в София. Но все пак е добре да се внимава и да имате едно на ум. Не влизайте в гетата. Не се доверявайте на цветнокожи. Внимавайте с езика. Не споменавайте думи като Nigar, Black и т.н.

Пътуване:
Самолетния билет за двете посоки е около 700-900€. Оборудването се превозва за около 180€ в двете посоки. Полета трае двайсетина часа. Не е евтино, но определено си заслужава. Скъпият път, се компенсира от ниските цени на пребиваването. При възможност ще отида пак, но поне за месец.